Тема: Технологічний процес виготовлення виробу.
Сьогодні тема нашого уроку
звучить так: Технологічний процес виготовлення кухонної дощечки, розмічання за
малюнком, ескізом, випалювання.
Перед початком пиляння потрібно намітити
місце пропилу, встановивши на лінію розмітки дерев’яний брусок, який полегшить
запилювання та вбереже руку від травми, оскільки полотно ножівки торкатиметься
бруска.
Ножівку слід переміщати на місці пропилу на себе під кутом
приблизно 20˚ короткими рухами доти, поки не одержимо потрібний пропил по лінії
розмітки.
Під час пиляння ножівку треба
переміщати на всю довжину в певному темпі паралельно до лінії розмітки.
Необхідно стежити, щоб лінія розмітки залишалась на деталі ліворуч від пропилу.
Заготовку можна закріпити в лещатах верстака або тримати лівою рукою на
відстані приблизно
Під час пиляння деревини ножівкою треба
дотримуватись таких правил техніки безпеки:
1. Ножівку класти на верстаку зубами від себе.
2. Не можна відвертати увагу під час роботи.
3. Не можна залишати пилку в пропилі, коли тимчасово припиняється робота.
4. При запилюванні треба користуватися бруском.
5. Не можна працювати несправною ножівкою.
Тема нашої практичної роботи
«Випилювання кухонної дошки». Метою нашої практичної роботи є оволодіння
прийомами пиляння деревини ножівкою і лобзиком.
Кухонна дошка повинна бути середніх розмірів. Матеріал потрібно підбирати не
дуже твердий, щоб можна було пізніше оздобити її випалюванням , але і не
м’який, щоб запобігти її швидкому спрацюванню.
Всі ви повинні пам’ятати, що перед
тим як виготовляти будь-який виріб, майстер повинен мати креслення.
Отже, кожен із вас в своєму зошиті повинен зробити креслення дошки, за
яким і буде її виготовляти.
Виготовляти кухонну дошку ми будемо на протязі
двох занять.
Сьогодні ми підберемо заготовки
відповідно до креслень, розмітимо їх та хто встигне може починати її вирізати.
Тепер щодо організації робочого
місця. Для виконання роботи необхідно мати креслення, заготовку, ножівку і
лобзик. Зверніть увагу на те, щоб біля вас не було зайвих предметів. Оцінювати
ваші вироби будемо за такими критеріями:
Дотримання розмірів за
кресленням;
Чіткість ліній розмітки;
Дотримання правил пиляння (лінія розмітки повинна залишатись на деталі).
Переходьте до виготовлення кухонної
дошки.
Домашнє завдання: зробити креслення дошки
Завдання надсилайте на вайбер 0680483639
Немає коментарів:
Дописати коментар